Hoe betrouwbaar is een mini krediet?

Iedereen heeft wel eens een ogenblik in zijn of haar leven wanneer het financieel allemaal net iets minder goed gaat. Dat is vervelend, maar het is op zich geen onoverkomelijk probleem. Je moet er alleen rekening mee houden dat er altijd betalingen zijn die niet kunnen wachten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de brandverzekering voor je woning, de verplichte autoverzekering, de vaste kosten zoals water en elektriciteit en ga zo maar door. Wanneer je het ook even moeilijk hebt en je toch een aantal dringende facturen moet betalen kan het idee al snel gaan spelen om een zogenaamd mini krediet af te sluiten. Een dergelijk krediet kan zeer interessant zijn, maar heeft geen al te beste reputatie. Hoe komt dat precies en is het afsluiten van een kleine lening dan echt helemaal niet interessant? Je komt er alles over te weten in dit zeer interessante artikel over de betrouwbaarheid van de mini lening.

Wat is een mini krediet precies?
Wanneer je op zoek bent naar een lening om af te sluiten is het lang niet altijd noodzakelijk om echt een groot geldbedrag ter beschikking te krijgen. Sterker nog, onderzoeken hebben in het verleden reeds aangetoond dat ruim 20 procent van alle kredietaanvragers voldoende zou kunnen hebben aan een bedrag van minder dan 1.000 euro. Dit komt omdat men bijvoorbeeld aan het einde van de maand even zonder financiële middelen komt te zitten. Of misschien komen niet alleen de feestdagen, maar ook de afrekeningen van water, elektriciteit en gas er aan. Bij een klassieke bank is het afsluiten van een kleine lening van minder dan 1.000 euro per definitie niet mogelijk. Dit gemis wordt echter opgevangen door het bestaan van het mini krediet. Het betreft hier een kleine lening tot een bedrag van (doorgaans) maximaal 1.000 euro welke door een alternatieve financiële instelling wordt verstrekt. Het mini krediet bestaat tegenwoordig in verschillende vormen en kan zelfs als sms-krediet worden afgesloten.

Waarom heeft een mini krediet een slechte reputatie?
Het is veel gezegd om te stellen dat een mini krediet echt over een slechte reputatie beschikt. Het grote probleem met betrekking tot deze kredietvorm gaat schuil in de zeer strenge voorwaarden die er aan verbonden zijn. Nochtans is dit eigenlijk niet echt abnormaal. Een mini krediet wordt in de praktijk namelijk bijna altijd verstrekt zonder dat er voorafgaand een financieel onderzoek of een BKR-controle wordt uitgevoerd. Dit brengt voor de kredietverstrekker uiteraard de nodige risico’s met zich mee. Het feit dat het veelal ‘maar’ gaat om een kredietbedrag van een paar 100 euro’s doet op dit vlak niet ter zake. De strenge voorwaarden van een mini krediet uiten zich in ieder geval op verschillende vlakken, namelijk:

  • In de vrij aanzienlijke kostprijs die in rekening wordt gebracht.
  • In de korte afbetalingstermijn.

Voor een mini krediet geldt in eerste instantie dat er geen periodieke rente voor in rekening wordt gebracht. Dit kan ook niet aangezien er veelal slechts een looptijd van toepassing is van slechts 30 dagen. In plaats van een periodieke rente wordt er dan ook voor gekozen om een éénmalige administratiekost aan te rekenen. Deze kost kan zomaar tot 20 procent of meer bedragen van het kredietbedrag. Met andere woorden, leen je 1.000 euro? Dan betaal je binnen de 30 dagen een administratieve kost van 200 euro.

Het tweede nadeel hebben we eigenlijk reeds aangegeven. Niet alleen de hoge kosten zijn namelijk een doorn in het oog van de afnemers van een mini krediet, wat bovendien ook te denken van de korte looptijd? Een mini krediet wordt op vlak van looptijd in het merendeel van de gevallen beperkt tot amper 30 dagen. Dat is niet zoveel. Binnen deze periode moet namelijk niet alleen het originele kredietbedrag worden terugbetaald, maar ook de kostprijs. Kan je niet aan deze voorwaarde voldoen? Dan moet je er rekening mee houden dat er een extra (aanzienlijke) boete in rekening kan worden gebracht.

Wat maakt een mini krediet toch interessant?
De negatieve reputatie waar een mini krediet over beschikt is eigenlijk niet terecht. Het is voor jou als kredietnemer echter wel van belang om je bewust te zijn van de potentiële risico’s die zijn verbonden aan een mini lening. Ben je, je hier van bewust? Dan is er in principe geen vuiltje aan de lucht. Alles bij elkaar gezien kunnen we eigenlijk alleen maar stellen dat een mini krediet een financieel zeer interessante oplossing is voor mensen die even niet weten hoe ze aan bepaalde verplichtingen dienen te voldoen. Moet je aan het einde van de maand nog de water-, elektriciteit- en gasfactuur betalen en heb je daarvoor niet de vereiste financiële middelen voor handen? In dat geval kan een mini krediet de perfecte oplossing betekenen. Ondanks de hoge kostprijs van deze kredietvorm is ze in de praktijk wel vaak financieel interessanter in vergelijking met het betalen van bepaalde boetes voor laattijdige betalingen.

Mini krediet vergelijken vooraleer ze af te sluiten
Tot slot, voor een mini krediet geldt eigenlijk hetzelfde als voor elke andere vorm van financiering. Dit betekent dat je er nooit goed aan doet om zomaar met de eerste, de beste partij in zee te gaan. Er zijn door de jaren heen zeer veel financiële instellingen op de markt verschenen die stuk voor stuk hun klanten de mogelijkheid bieden om een kleine lening af te sluiten. Door de verschillende mini krediet aanbieders met elkaar te vergelijken zal je in geen tijd kunnen vaststellen wie nu precies de meest optimale voorwaarden kan aanbieden tegen de laagst mogelijke kosten. Even de tijd nemen om een objectieve vergelijking uit te voeren is dan ook zeker en vast de moeite meer dan waard!