Flexibel geld lenen met een doorlopend krediet

Wanneer je geld nodig hebt bestaan er tegenwoordig meer dan voldoende mogelijkheden om aan deze nood te voldoen. Het afsluiten van een standaard krediet zoals een persoonlijke lening is echter lang niet voor iedereen de interessantste optie. Ondanks de zeer scherpe rente die op een dergelijke lening wordt aangerekend zijn de voorwaarden immers zeer streng. Elke (kleine) afwijking die er aan gebeurt wordt dan ook vaak bestraft met een bepaalde geldboete. Vooral wanneer er meerdere malen van de kredietvoorwaarden wordt afgeweken heeft dit als resultaat dat de persoonlijke lening op financieel vlak lang niet meer zo interessant is als je in eerste instantie dacht. Wil jij liever op een flexibele manier geld lenen en heb je daar wat hogere kosten voor over? In dat geval is het ontdekken van het doorlopend krediet voor jou ongetwijfeld heel wat interessanter!

Waarom flexibel geld lenen?
Wanneer je de kosten van een persoonlijke lening naast deze van een doorlopend krediet zet is het voor veel potentiële kredietnemers meteen een uitgemaakte zaak. Laat je echter niet verblinden door de kosten en kijk ook even verder dan je neus lang is, bijvoorbeeld in de richting van de kredietvoorwaarden. Voor veel mensen is het afsluiten van een persoonlijke lening namelijk een tikkende tijdbom. Zij beschikken immers over een onstabiele financiële situatie waardoor elke onverwachte kost zomaar kan resulteren in betaalproblemen. Dit geldt niet alleen voor de vaste kosten, maar ook voor bijvoorbeeld het maandelijkse bedrag dat bij een persoonlijke lening moet worden terugbetaald. Flexibel geld lenen zorgt er voor dat je, je hier in principe veel minder zorgen om hoeft te maken.

Flexibel geld lenen door middel van een doorlopend krediet is onder meer interessant omdat je geheel vrij reeds afbetaalde bedragen terug kan opvragen. Dit zorgt er voor dat je bij financiële problemen steeds iets achter de hand hebt. Bovendien hoef je bij een doorlopend krediet ook niet angstig naar het einde van de kredietovereenkomst te kijken. Ook het einde van de looptijd van de kredietovereenkomst kan immers worden uitgesteld. Op deze manier is de kans dat je ooit tegen problemen aanloopt met je krediet eigenlijk haast onbestaande… althans, zolang je maar niet vergeet dat je op een zeker ogenblik het geleende bedrag toch eens zal moeten terugbetalen!

De kosten van een doorlopend krediet
De bijzonder flexibele voorwaarden waar je op kan rekenen bij het afsluiten van een doorlopend krediet hebben ook een keerzijde. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het namelijk zo dat een doorlopend krediet alles behalve voordelig is. Niet alleen liggen de kosten gemiddeld een stuk hoger in vergelijking met bijvoorbeeld een persoonlijke lening, daarnaast is het ook nog eens zo dat er sprake is van een variabele en dus niet van een vastgestelde rente. Dit lijkt slechts een klein detail, maar wanneer de rente plots een explosieve stijging kent kan dit er wel voor zorgen dat de kosten van je doorlopend krediet meteen een stuk verder oplopen.

Bovenstaande is bovendien niet alles waar je rekening mee dient te houden bij het afsluiten van een doorlopend krediet. Het is bovendien immers ook zo dat het opnieuw kunnen opvragen van reeds afbetaalde bedragen eveneens zorgt voor een financieel risico. De intrest die wordt aangerekend op een doorlopend krediet wordt namelijk altijd bepaald aan de hand van het openstaande saldo. Hoe groter dat saldo en hoe langer je met andere woorden tegen de limieten van je krediet aan blijft leunen, des te meer kosten je op het einde van de rit zal hebben betaald. In het bijzonder wanneer je kiest voor een zeer lange looptijd kan een doorlopend krediet je dan ook een meer dan behoorlijke som geld kosten.

Is een doorlopend krediet interessant of niet?
Er zijn zeker en vast interessante voordelen verbonden aan flexibel geld lenen met een doorlopend krediet. Sterker nog, voor veel mensen is dit waarschijnlijk de enige mogelijkheid om zonder al teveel kopzorgen een lening af te sluiten. Je dient er echter altijd rekening mee te houden dat een doorlopend krediet geen ‘doodlopend krediet’ mag worden. Met andere woorden, probeer de looptijd van de overeenkomst ten allen tijde zoveel mogelijk te beperken en ga niet continue tegen de limieten van de lening aanleunen. Doe je dat wel, dan loop je altijd een zeker financieel risico en kunnen de kosten op het einde van de rit aanzienlijk hoger uitvallen dan je in eerste instantie voor ogen had.