Goedkoop geld lenen doe je zo!

Geld lenen is eigenlijk iets wat we het liefst van allemaal niet doen. Toch kunnen we er vaak niet omheen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het aankopen van een auto of zelfs een huis. Geld lenen kan in bepaalde omstandigheden dus niet alleen een mogelijkheid, maar ook echt een vereiste zijn. In dat geval is het vooral van belang om op zoek te gaan naar de goedkoopste optie op de markt, althans wanneer deze wordt aangeboden tegen toegankelijke voorwaarden. Wil jij ook graag geld lenen, maar ben je nog op zoek naar interessante tips om dit te kunnen doen tegen een zo beperkt mogelijk prijskaartje? Wij hebben alles met betrekking tot echt goedkoop geld lenen alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

Leen nooit meer geld dan je echt nodig hebt
In eerste instantie is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je er goed aan doet om nooit meer geld te lenen dan strikt noodzakelijk is. Het is uiteraard zeer aanlokkelijk om meer te lenen dan je daadwerkelijk nodig hebt, maar in de praktijk zorgt dit altijd voor extra kosten. Gezien je, je in een situatie bevindt waarin geld lenen schijnbaar noodzakelijk is kan je deze extra kosten waarschijnlijk best missen. Bepaal dus vooraleer een lening aan te vragen altijd welk bedrag je precies nodig hebt. Bouw hierbij wel een bepaalde marge in. Lineaire kredieten zoals bijvoorbeeld een persoonlijke lening staan er om bekend zeer strikt te zijn. Eén keer niet tijdig aflossen zou dan in principe reeds kunnen zorgen voor extra kosten. Door een zekere financiële marge in te bouwen kan je dit in principe zonder al teveel problemen voorkomen.

Probeer de looptijd van je krediet zoveel mogelijk te beperken
Voor de looptijd geldt eigenlijk hetzelfde als voor het bedrag dat je gaat lenen. Maak deze dus niet nodeloos langer, want dat kost je op het einde van de rit alleen maar een behoorlijke som geld. Daar tegenover staat echter dat je er ook rekening mee moet houden dat de maandelijkse aflossingen en kosten betaalbaar blijven. Hoe korter de aflossingsperiode, des te aanzienlijker de maandelijkse financiële verplichtingen namelijk zijn. Ook hiervoor geldt dat je altijd een zekere marge dient in te bouwen. Hou er namelijk rekening mee dat er ook heel wat andere vaste kosten bestaan die je moet betalen. Klassieke voorbeelden hiervan zijn uiteraard water, gas en elektriciteit. Voor jezelf op voorhand uitmaken welke looptijd financieel haalbaar is, is in ieder geval van cruciaal belang.

Kies voor een voordelige kredietvorm indien mogelijk
Bovenstaande lijkt voor de hand liggend, maar dat is het niet altijd. Een persoonlijke lening is op financieel vlak bijvoorbeeld veruit het interessantst. De kosten liggen laag, zijn vastgesteld en worden bepaald aan de hand van het resterende kredietbedrag. Concreet betekent dit voor jou als kredietnemer het meest optimale financiële voordeel dat je, je kan wensen. Toch is er een reden waarom niet alle kredietnemers er zomaar voor kiezen om een persoonlijk krediet af te sluiten. Ze wordt namelijk ook gekenmerkt door zeer strikte kredietvoorwaarden waar niet zomaar van kan worden afgeweken. Vrees je dat jouw financiële situatie met andere woorden onvoldoende stabiel is? In dat geval kan het ondanks hogere kosten zomaar interessanter zijn om te opteren voor bijvoorbeeld een doorlopend krediet. De flexibele kredietvoorwaarden van deze lening maken ze namelijk voor heel wat gezinnen behoorlijk wat toegankelijker.

Wees er zeker van dat je kan voldoen aan de gestelde kredietvoorwaarden
Deze tip ligt eigenlijk een beetje in lijn met bovenstaande. Indien je er voor kiest om een persoonlijke lening aan te vragen kies je in de basis namelijk inderdaad voor de goedkoopste oplossing. Daar staat evenwel tegenover dat er ook zeer strikte voorwaarden van toepassing zijn waar je rekening mee dient te houden. Er is bij een persoonlijke lening dan ook sprake van een vaste maandelijkse aflossing en ook de looptijd van het krediet is door de verstrekker er van vastgesteld. Elke afwijking die er aan de kredietvoorwaarden gebeurt is reden voor de bank om een bepaalde boete in rekening te brengen. Wanneer je deze meermaals krijgt voorgeschoteld kan het totale kostenplaatje plots veel hoger uitvallen dan je in eerste instantie had verwacht. Het hoeft dus niet te worden benadrukt dat dit voorkomen een absolute vereiste is.

Sluit een onderhandse lening af bij vrienden of familie
Voor nagenoeg elke lening geldt dat je er rekening mee moet houden dat er sprake is van bepaalde kosten die moeten worden betaald. We zeggen wel degelijk voor ‘nagenoeg’ elke lening, want er is een uitzondering. Heb je er met name al eens aan gedacht om een onderhandse lening aan te vragen? Een dergelijke kredietvorm kan worden afgesloten tussen vrienden en familieleden waardoor er in principe geen kostprijs in rekening dient te worden gebracht. Dit zorgt er voor dat jij tijdelijk uit de financiële problemen bent zonder dat je rekening moet houden met de strikte voorwaarden en kosten van een bank of andere financiële instelling. Kies je er voor om een onderhandse lening af te sluiten? Zorg er dan wel voor dat alle geldende voorwaarden in een schriftelijke overeenkomst worden gegoten. Goede afspraken maken namelijk nog steeds goede vrienden!

Vergelijken is een must
Op welke manier je ook goedkoop geld wenst te lenen, het loont altijd de moeite om een objectieve vergelijking tussen de verschillende opties uit te voeren. De kostprijs evenals de voorwaarden van een lening zijn immers niet alleen afhankelijk van de kredietvorm op zich, maar ook van de kredietverstrekker. Door het uitvoeren van een objectieve vergelijking kan je er altijd zeker van zijn dat je over de hele lijn kan genieten van het meest optimale voordeel. Bovendien is het uitvoeren van een dergelijke vergelijking absoluut kinderspel waardoor het voor iedereen tot de mogelijkheden behoort. Hoe dan ook, ben je op zoek naar de goedkoopste en tevens ook interessantste mogelijkheid om geld te lenen? Dan zullen de tips uit dit artikel je daar ongetwijfeld aanzienlijk bij kunnen helpen!